Teglsteinen LESS gir lavere CO2-avtrykk

LESS kampagne

 

Hos Wienerberger har vi utviklet en CO2-sparende serie av teglstein kalt LESS. Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %, sammenlignet med en tradisjonell teglstein produsert med naturgass. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en. For den totale besparelsen for hele produktets livssyklus, bruk våre produktspesifikke EPD’er for LESS.

Hvorfor er LESS mer klimavennlig, hvordan er teglsteinen blitt til, og hva kan vi forvente av fremtidens teglstein? Få svaret her, når den danske produktsjefen og arkitekten, Rikke Ask, tar deg med på vår reise gjennom utviklingen av LESS.

 

Det er ikke til å komme utenom at byggevirksomhet utgjør en klimabelastning som alle i bransjen må ta på alvor. Byggematerialer står for 11% av verdens CO2-utslipp, og derfor er det avgjørende at vi jobber målrettet med hvordan vi kan redusere CO2-utslippet fra produksjonen av byggematerialer.

    

Fremtidens teglstein er i høy grad på klimadagsordenen hos Wienerberger. Vi har utviklet en CO2-sparende serie av teglstein kalt LESS. Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %, sammenlignet med en tradisjonell teglstein produsert med naturgass. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en. For den totale besparelsen for hele produktets livssyklus, bruk våre produktspesifikke EPD’er for LESS.

Last ned EPD-er på LESS her

En CO2-sparende teglstein

Dematerialisering er en av de viktigste overskriftene i produktutviklingen vår. Vi har perforert LESS-teglsteinen vår og fjernet råmateriale fra den enkelte teglstein, så vi reduserer behovet for ikke-fornybare råstoffer. Det forklarer Rikke Ask, som er arkitekt og produktsjef hos Wienerberger:

- Vi kan forsøke å redusere vårt CO2-utslipp på ulike måter. Vi har sett på teglsteinens geometri og format og har begynt å perforere den. Takket være hullene i liggeflaten bruker vi 15 prosent mindre råstoff til fremstillingen av LESS-teglsteinene våre, sammenlignet med vanlige teglstein.

Dematerialiseringen gir også en energibesparelse ved både tørking og brenning. 15 prosent mindre vann skal fjernes fra steinen under tørking, og 15 prosent mindre materiale skal brennes i ovnen.

For å redusere CO2-utslippet ytterligere produseres alle våre LESS-teglstein med biogass. Det er et ledd i vår målsetting om at 65 prosent av energien til vår teglproduksjon i Norden fra 2022 skal komme fra biogass som er en fossilfri og CO2-nøytral energikilde.

- Vi opplever stadig større oppmerksomhet på klimavennlige teglstein og bærekraftige sertifiseringer. Våre teglstein skal derfor sette minst mulig avtrykk på miljøet. Jo mindre materiale vi må brenne, jo kortere tid vi må tørke, og jo mer miljøvennlig brensel vi bruker, desto bedre er det, sier Rikke Ask.

Teglsteinen har fått navnet LESS, fordi det er mindre av alt. Det er mindre leire, vi slipper ut mindre energi i produksjonen, den veier mindre og er derfor lettere å transportere, samt håndtere for mureren.

Utviklingen av LESS krever presisjon

Selv om det umiddelbart kanskje høres enkelt ut å lage hull i en teglstein, er det faktisk en stor teknisk utfordring å få det til. Etter mange forsøk og sparring med vår leverandør av teglverksmaskiner har vi lykkes med å finne en produksjonsmetode som fungerer i større skala.

- Utfordringen er at den bløtstrøkne teglsteinen er veldig bløt og ikke spesielt formstabil fordi den har veldig høyt vanninnhold. Det krever både presisjon og hurtighet, og det har tatt oss flere år å perfeksjonere prosessen, sier Rikke Ask.

Til gjengjeld kan vi nå presentere en teglstein som reduserer CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 prosent sammenlignet med env anlig bløtstrøken teglstein.

   

LESS mursten

   

Nytt utseende, samme muligheter

Teglsteinen har samme mål og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein. LESS-teglsteinen kan brukes med samme type mørtel som brukes med den tradisjonelle, bløtstrøkne teglsteinen.

- Det har også vært en av årsakene til at det er veien vi har gått innledningsvis i utviklingen av fremtidens teglstein. Vi har bevart det danske normalformatet som vi og kundene våre er så glade i, og som vi har brukt gjennom hundrevis av år, sier Rikke Ask.

Teglsteinen LESS finnes i en lang rekke farger, slik at det fortsatt gir kundene våre mange valgmuligheter. Arkitektene kan derfor fremdeles uttrykke seg med fasaden og samtidig tenke mer bærekraft i materialvalget.

 

Fremtidens teglstein er bærekraftig

LESS-teglsteinen er et viktig skritt på reisen mot en CO2-nøytral produksjon i 2050.

- Nå har vi jobbet med dematerialisering og fjernet materiale, men bevart teglsteinens form, slik at den kan brukes akkurat som en tradisjonell bløtstrøken teglstein. Fremover kommer vi til å gå videre og undersøke enda mer på geometriens format, samtidig med at vi også jobber med å bruke enda mindre råvarer, forklarer Rikke Ask og legger til:

- Vi vil også se enda mer på hvordan vi produserer teglsteinen og optimalisere det vi allerede gjør i dag med nye grønne energikilder som for eksempel el-ovner.

LESS kampagne

 

 

LESS mursten

LESS

En CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Bygg med vår CO2-sparende serie av teglstein kalt LESS og oppnå CO2-reduksjon.

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Teglsteinen har samme mål og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein, og leveres i mange lekre fargevarianter.

 

 

Siste nytt om bærekraft

0Resultater

 

 

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.