Dematerialisering er en av de viktigste overskriftene i produktutviklingen vår. Vi har perforert LESS-teglsteinen vår og fjernet råmateriale fra den enkelte teglstein, så vi reduserer behovet for ikke-fornybare råstoffer. Det forklarer Rikke Ask, som er arkitekt og produktsjef hos Wienerberger:
- Vi kan forsøke å redusere vårt CO2-utslipp på ulike måter. Vi har sett på teglsteinens geometri og format og har begynt å perforere den. Takket være hullene i liggeflaten bruker vi 15 prosent mindre råstoff til fremstillingen av LESS-teglsteinene våre, sammenlignet med vanlige teglstein.
Dematerialiseringen gir også en energibesparelse ved både tørking og brenning. 15 prosent mindre vann skal fjernes fra steinen under tørking, og 15 prosent mindre materiale skal brennes i ovnen.
For å redusere CO2-utslippet ytterligere produseres alle våre LESS-teglstein med biogass. Det er et ledd i vår målsetting om at 65 prosent av energien til vår teglproduksjon i Norden fra 2022 skal komme fra biogass som er en fossilfri og CO2-nøytral energikilde.
- Vi opplever stadig større oppmerksomhet på klimavennlige teglstein og bærekraftige sertifiseringer. Våre teglstein skal derfor sette minst mulig avtrykk på miljøet. Jo mindre materiale vi må brenne, jo kortere tid vi må tørke, og jo mer miljøvennlig brensel vi bruker, desto bedre er det, sier Rikke Ask.
Teglsteinen har fått navnet LESS, fordi det er mindre av alt. Det er mindre leire, vi slipper ut mindre energi i produksjonen, den veier mindre og er derfor lettere å transportere, samt håndtere for mureren.