Den biogassen som fremover skal drive produksjonen i våre teglverk, fremstilles blant annet på biogassanlegget Nature Energy Glansager i Sønderborg i Danmark. Her benytter Nature Energy biologisk avfall fra næringsmiddelindustrien og andre industrier, samt restprodukter fra landbruket til å produsere CO2-nøytral biogass, som deretter sendes ut i gassnettet.
- Vi tar imot samfunnets biologiske avfall og omdanner det til klimavennlig biogass som kan lagres i gassnettet. Når det biologiske avfallet er avgassen, sendes det i retur til jordene som grønn gjødning. Det er sirkulærøkonomi på sitt beste. Vi gjør det hele i storskala, slik at vi kan sikre en så stor biogassproduksjon som mulig, sier Ole Hvelplund.
Samtidig utgjør det finmaskede gassnettet i Danmark en kjempefordel for bedrifter som ønsker å omstille produksjonen med fokus på CO2-reduksjon, understreker Henrik Dietrichsen:
- I Danmark har vi en helt unik infrastruktur som innebærer at vi, i motsetning til stort sett alle andre land, ikke trenger å etablere egne biogassanlegg ute i bedriftene. Vi kan derfor gå i gang med en gang, og vi har valgt å starte markant med å erstatte 65% av naturgassforbruket med biogass. Og det til tross for at etterspørselen etter grønne teglstein først nå har begynt å vise seg, og dermed ennå ikke matcher de betydelige meromkostningene ved biogass.