Ella Hvals Plass – en grønn oase i bevegelse med marktegl fra Wienerberger

Pavers: Gala Wasserstrich - Incana Wasserstrich - Brons Wasserstrich | Ella Hvals Plass, Norway

Foto: Ole Billing Hansen, Park & Anlegg


Høsten 2019 ble det nye nærmiljøanlegget Ella Hvals Plass på Sandaker offisielt åpnet av Bydel Sagene, Oslo. Dette området, tidligere kjent som Sandaker ballplass, har gjennomgått en omfattende transformasjon etter flere års dedikert arbeid og deltakelse fra lokalsamfunnet. Det nye anlegget er skapt for å være en grønn oase og møteplass for alle aldersgrupper, og tilbyr en rekke aktiviteter for fellesskapet. Wienerberger leverte tre typer marktegl til dette prosjektet. Landskapsarkitekt Sille Winsnes fra Blå landskapsarkitekter AS, som ble med fra detaljprosjekteringsfasen, ser tilbake på prosjektet som et vellykket og spennende prosjekt som har gitt et løft til bydelen.

 

Med flere samarbeidspartnere, blant annet arkitekt Frederica Miller fra Gaia-Oslo AS og Bydel Sagene, var landskapsarkitekt Winsnes med på å designe og planlegge utendørsområdene til Ella Hvals Plass. Uterommet har blitt forvandlet til en oase ved å la de fine trærne på stedet komme til sin rett, og ellers ved å introdusere nyttevekster og farger på marktegl i ulike bruksrom. Designet har lagt vekt på bruk av bestandige og gode materialer hvor marktegl fra Wienerberger ble valgt.

Fra asfalt og parkering til en grønn oase med samvær og bevegelse

Eva Hvals Plass ligger sentralt på Sandaker, Oslo, med mye liv – både fra den trafikkerte Sandakerveien og populære Akerselva.  I området er det to barnehager, Nordpolen Skole og boligblokker med mange eldre.

- Visjonen og målet for prosjektet var å forvandle Sandaker ballplass, dominert av asfaltflater for ballspill og parkering i rette og strenge linjer. Hovedinntrykket var at det var begrenset plass for opphold. Vi ville skape en grønn oase som innbydde til sosialt samvær og bevegelse – en attraktiv møteplass for mennesker i alle aldre med varierte aktiviteter året rundt, forteller Winsnes og fortsetter:

- Boligblokken nærmest plassen har mange eldre beboere. Det var også et område med mange barn. Plassen hadde kantstein med høye viskanter, og vårt mål var å få jevnet ut til et gulv som var tilgjengelig for alle. Det var en selvfølge å ta hensyn til miljøet og legge til rette for beboerne i området i designet.

- Selv om vi har skapt et varig markteglgulv, har vi designet det med fleksibilitet for fremtidige endringer. Torgplassen er et område for avslapning og stillhet, mens de andre områdene er mer bevegelsesorienterte. Diagonalen representerer kontakten inn og ut av parken, samtidig som det røde er reservert for bevegelse. Den brune stien er en leken tilføyelse som omkranser og rammer inn skøytebanen i grus. Det var viktig å gi skøytebanen en kant for islegging. En liten mønsterdetalj kom i form av gule tverrstriper når den brune teglstien krysser over den røde diagonalen. Under åpningen av plassen ble det arrangert et rullatorløp på den brune stien som en del av seremonien! forteller Winsnes.

Produkter fra Wienerberger

Til Ella Hvals Plass har Wienerberger levert tre typer marktegl som er produsert i Nederland. Gala wasserstrich, Incana wasserstrich og Brons wasserstrich. Gala wasserstrich er en brun bløtstrøken marktegl med levende fargespill. Den har et slankt format og et rustikk uttrykk som gjør at den får en naturlig estetikk.

Incana wasserstrich har en varm brunt fargespill, hvor Brons wasserstrich er varmgul med grønne nyanser. All marktegl er et naturmateriale og det var variasjonen i fargene som var avgjørende for Winsnes.

- Hver farge ble nøye valgt med ulike formål; fra den røde «løperen» som skrår gjennom parken ser man aktivitetene og det kan inspirere folk til å bli lenger i parken. Den grønne gressplenen med trimapparater på den ene siden, og det gule torggulvet på den andre siden skaper tydelige og fine kontraster. Den brune markteglen i en smal rullator- og trehjulsykkelbane rundt aktivitetene ble jeg veldig fornøyd med. Oppdragsgiver satte stor pris på prosessen bak fargevalget og likte det dynamiske fargespillet, forteller Winsnes.

Det har vært et godt samarbeid med Wienerberger, både med kommunikasjon og endelig produktvalg.

- Jeg tok kontakt med Wienerberger i Oslo da jeg hadde spørsmål til tegl. Jeg fikk svar med en gang, og det var et veldig fint og lett samarbeid. Jeg er fornøyd med markteglene og veiledningen fra Wienerberger, forteller Winsnes og fortsetter:

- Det er spesielt to ting jeg synes gjør tegl til et spennende og fint materiale. Det ene er at tegl er et solid og værbestandig materiale, og så har det et stort og fint fargeutvalg.

Bevegelse i byen

Å skape naturlig bevegelse gjennom byen er noe landskapsarkitekt Winsnes har arbeidet med på Ella Hvals Plass, særlig integreringen av den diagonale gangstien er noe som ble vektlagt i detaljutformingen.

- En ting jeg liker særlig godt med dette prosjektet er diagonalen gjennom parken da den inngår som en naturlig bevegelseslinje til omgivelsene rundt. Her får foreldre som følger barna sine til skolen, barnehagebarn og eldre, og alle andre, en alternativ gangvei som er skjermet fra trafikk. Prosjektet kan ses på som en aktivisering av en av mange parker som stammer helt tilbake til generalplanen til Harald Hals i 1929. Han tegnet parkdrag og bevegelser inn i utviklingsplanen for Oslo, og spor av disse ser vi den dag i dag. Jeg synes dette er til ettertanke når jeg planlegger offentlige områder.

Utvalg til Landskapsarkitekturdagen 2023

Norske landskapsarkitekters forening inviterte før sommeren 2023 alle medlemmer til å sende inn prosjekteksempler med vekt på sirkulær økonomi.  Foreningen ønsket å lage en prosjektsamling etter dansk mal. På Landskapsarkitekturdagen i november ble prosjektene presentert. Et av de utvalgte landskapsprosjektene ble Ella Hvals Plass.

- Det var en stor glede å bli valgt ut, spesielt med tanke på det betydelige antallet innsendte prosjekter, hvor flere av dem var vesentlig større både i omfang og budsjett. Det er positivt at juryen gir rom for å vise frem ulike prosjekter, uavhengig av størrelse. Det som er bra med Ella Hvals Plass-prosjektet er den harmoniske balansen mellom det grønne og levende, og spesielt marktegldekkene. Prosjektet unngår overflødig bruk av faste dekker og fokuserer på å forsterke den grønne karakteren på stedet, samtidig som markteglen kommer tydelig frem, forteller Winsnes og avslutter:

- Det er en fin avveining mellom faste dekker her. Selv om vi har implementert mye tegl, bygger det grønne en ramme rundt som er solid. Dette gir dekkene bedre synlighet gjennom kontrast til de grønne elementene. Resultatet er et balansert prosjekt der ulike elementer forsterker hverandre på en harmonisk måte.

   

FAKTA Ella Hvals Plass, Oslo:

Prosjektets navn: Ella Hvals Plass
Oppdragsgiver: Bydel Sagene
Arkitekter: Gaia Oslo AS
Landskapsarkitekt: Blå Landskapsarkitekter AS, Urban Living Laboratory
Landskapsentreprenør: Steen & Lund AS
Marktegl: Gala WasserstrichIncana wasserstrich og Brons wasserstrich
Oppført: Høsten 2019


 

Vil du se spennende prosjekter med belegningsstein?

Her kan du gå på oppdagelsesferd i en rekke av referansene våre.

 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 

Skal du bruke marktegl til det neste prosjektet ditt?

Ta en titt på sortimentet vårt med belegningsstein.


 

  

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

    

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.