Marktegl: Gala Wasserstrich | Filipstad Brygge
© Wienerberger AS | Photos: Damian Heinisch
Marktegl: Gala Wasserstrich | Filipstad Brygge
Marktegl: Gala Wasserstrich | Filipstad Brygge
Marktegl: Gala Wasserstrich | Filipstad Brygge

   

Filipstad Brygge - fra barriere til byliv

Fornyelsen av Filipstad Brygge, med oppdragsgiver Storebrand Eiendom, har hatt fokus på å løfte de eksisterende kvalitetene på byrommene ved Aker Brygges gamle tørrdokk, samtidig som stedets unike karakter og historie ble bevart. Landskapsarkitekten har prioritert gjenbruk av materialer med mål om å skape nye og mer inviterende rom med særegne identitet langs Oslos havnepromenade. wienerberger har levert markteglen Gala Wasserstrich til dette prosjektet, som nå står ferdig som en ny og oppgradert del av Filipstad.

KONTAKT OSS

Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV ...

og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Oppdragsgiver for Filipstad Brygge er Storebrand Eiendom, med Seltor AS som byggherre og Agaia som landskapsentreprenør. Arkitektene var Grape Architects, og Studio Oslo Landskapsarkitekter var landskapsarkitekter. Rehabilitering av Filipstad Brygge 1 innebar et stort fokus på å løfte kvaliteten på eksisterende byrom, med sine unike trekk og plassering ved Aker Brygges gamle tørrdokk.

- Filipstad Brygge har alltid hatt forutsetningene for å lykkes som sted, men manglende programmering og utforming har gjort at stedet aldri ble helt tatt i bruk – selv ikke av de som jobbet i bygget. Prosjektet hadde som mål å ta tak i stedets eksisterende kvaliteter og gjøre dem tilgjengelige for alle. I tillegg fjernet vi barrierer som tidligere hindret at byrommene ble tatt i bruk, slik at Filipstad Brygges rolle som strategisk forbindelse mellom Vika og Filipstad kan videreutvikles.

Prosjektet har hatt en tydelig miljøprofil, og vi så en mulighet til å skape et særegent sted, hvor vi benyttet allerede eksisterende materialer fra plassens opprinnelige utforming. Her har vi gjenbrukt blant annet skiferstein, marktegl og omplantet eksisterende trær, som er fornyet og brukt på nye måter. Vi kaller dette for «byreparasjon», forteller Maxwell Gitenstein, prosjektleder i Studio Oslo Landskapsarkitekter som har stått for utforming av Filipstad Brygge fra prosjektets skissefase til ferdigstillelse.

KONTAKT OSS

Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV ...

og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

Gjenbruk av materialer og hensyn til miljø

Filipstad Brygge ble bygd som Storebrands hovedkontor på slutten av 90-tallet, bestående av tre bygg knyttet sammen over Ruseløkkveien, som ble utformet som en kulvert. Torget, kjent som Dokktorget, lå mellom to av bygningene og hadde en uheldig utforming.

- Utformingen av Ruseløkkveien var som en «bakke» mellom to av byggene, og gjorde gata til en barriere. Resepsjonens enorme atriumsfasade mot Dokktorget og mangelen på møblering i uterommene bidro ikke til økt byliv. Rehabiliteringen har fokusert på å gjenbruke byggemasser og materialer for å skape bedre liv og funksjon på stedet, forteller Gitenstein og fortsetter:

- Vi fjernet unødvendige konstruksjoner og barrierer i Ruseløkkveien, senket gulvet til gatenivå og videreutviklet veien som en viktig forbindelse mellom Vika og Filipstad, Oslos neste store utviklingsområde. Atriet ble fjernet ved å forlenge kontoretasjene, noe som doblet antall arbeidsplasser og ga rom for en større takhage. Offentlige rom ble fornyet ved å gjenbruke materialer, med skifer på Ruseløkkveien og marktegl på Dokktorget, noe som bidro til at de forskjellige rommene fikk ulik karakter og identitet. Det er etablert flere innganger til byggene som bidrar til nye bevegelsesmønstre og flyt av mennesker som bidrar positivt til bylivet. Nye materialer av høy kvalitet ble mellomlagret lokalt og bearbeidet på stedet for å minimere transport.

Det er særlig kombinasjonen av de ulike steinmaterialene, samt vegetasjonen, som Gitenstein trekker fram som personlige favoritter for Filipstad Brygge:

- Tidligere var Ruseløkkveien og Dokktorget bygd med både stein og marktegl, og var tilnærmet lik i utforming. Dokktorget var også helt uten vegetasjon. I det nye designet ble Ruseløkkveien bygget med stein i et formspråk som refererer til skiferformasjonene i Oslofjorden, og vegetasjonen er hentet herfra. På Dokktorget tok vi i bruk nærheten til vannet og de myke formene som var lette å skape med teglstein.

Gitenstein fortsetter:

- Filipstad Brygge er konstruert med en blanding av ny- og gjenbruksmarktegl i myke, avrundede former ved vannet. Dette har skapt store grønne områder for vegetasjon og flere ulike rom. Denne tilnærmingen har gitt hvert sted sin unike identitet. Vi har fått muligheten til å eksperimentere med gjenbruksmaterialer og utforske nye bruksområder for disse – så prosjektet har virkelig tatt miljøet på alvor.

wienerbergertegl

wienerberger har levert markteglen Gala Wasserstrich til prosjektet Filipstad Brygge. Gala Wasserstrich er en brun, bløtstrøken marktegl med et levende fargespill i mørkere nyanser, med et slankt format og rustikt uttrykk.

Gala wasserstrich

En brun bløtstrøken marktegl med levende fargespill i mørkere nyanser. Gala wasserstrich er med sitt slanke format og rustikke uttrykk et opplagt valg til private hager eller intime gårdsplasser. Gala wasserstrich har ikke avfasete kanter.

- Vi valgte denne markteglen basert på farger og format. Prosjektet brukte både tegl fra den tidligere utformingen av torget og ny tegl fra wienerberger. Vi matchet formatet til den gamle teglsteinen slik at vi kunne blande de to typene i samme utforming. Fargene er også svært lik den originale markteglen og den gjenbrukte fasadeteglen, som kan få en til å tro at Dokktorget alltid har sett slik ut, utdyper Gitenstein.

God korrespondanse og hjelp fra wienerberger har vært avgjørende for teglvalget.

- Det har vært veldig fin kontakt med wienerberger kontoret i Oslo. De har levert prøver og gitt mye hjelp. Det har gjort det enkelt å se teglens muligheter når vi får så mye informasjon, alt fra type tegl og teknisk hjelp til oppbygging. Som kunde er det avgjørende å få god rådgivning, og det blir enklere å velge tegl når man får slik støtte, sier Gitenstein.

   

"Det har vært veldig fin kontakt med wienerberger kontoret i Oslo. De har levert prøver og gitt mye hjelp. Det har gjort det enkelt å se teglens muligheter når vi får så mye informasjon, alt fra type tegl og teknisk hjelp til oppbygging. Som kunde er det avgjørende å få god rådgivning, og det blir enklere å velge tegl når man får slik støtte."

Maxwell Gitenstein
Prosjektleder i Studio Oslo Landskapsarkitekter

   

Det må tåle påkjenning og se bra ut over lang tid

For landskapsarkitekter er det mange krav til et materiale. For Gitenstein innfrir marktegl på mange av punktene.

- Jeg liker teglsteinens enkle oppbygging. Mange prosjekter bygges over konstruktive dekker, som ofte gir lite plass til landskapsoppbygging av materialer. Teglstein trenger lite plass til oppbygging og er enkel å legge, selv i krevende situasjoner, forteller Gitenstein og fortsetter:

- Tegl er et bra materiale for å finne løsninger når den er så fleksibel, og i tillegg tåler marktegl mye. Som landskapsarkitekt må jeg tenke på at materialet skal tåle store lastebiler og brannbiler samt Norges utfordrende klima. Før var det skifer over store deler av området, og skifer har en tendens til å knekke når belastningen blir for stor. Det ble viktig å velge noe som ser bra ut over lang tid og som tåler påkjenning.

Landskapsarkitekten mener byreparasjon av denne delen av Aker Brygge har vært vellykket.

- Jeg er veldig fornøyd med prosjektet. Vi har skapt et område som inviterer til mer bruk, vi har gjenbrukt materialer og tatt vare på historien med tegl, naturstein og skifer som passer til området. Byreparasjonsprosjektet Filipstad Brygge sender de riktige signalene, avslutter Gitenstein.

   

FAKTABOKS | Filipstad Brygge, Aker Brygge Oslo:

Prosjektnavn: Filipstad Brygge
Eier: Storebrand Eiendom
Arkitekt: Grape Architects
Landskapsarkitekt: Studio Oslo Landskapsarkitekter
Byggherre: Seltor
RIB, RIVA: Rambøll
Anleggsgartner: Agaia
Wienerbergerprodukt: Gala Wasserstrich


 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 

Vil du se spennende prosjekter med belegningsstein?

Her kan du gå på oppdagelsesferd i en rekke av referansene våre.

 

  

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.