P451 Victorian er en keramisk, u-falset vingetakstein med et autentisk 1800-talls uttrykk. Den er produsert uavbrutt siden 1883 og er velegnet til rehabiliterings- og renoveringsprosjekter – og den er godkjent av Riksantikvaren til dette.
P451 Victorian er en keramisk, u-falset vingetakstein med et autentisk 1800-talls uttrykk. Den er produsert uavbrutt siden 1883 og er velegnet til rehabiliterings- og renoveringsprosjekter – og den er godkjent av Riksantikvaren til dette.
Han synes jobben på Blaafarveværket har vært både interessant og faglig utfordrende med skjeve bygninger og mange tilpassinger.
– En jobb som dette krever mye planlegging. Her det ikke bare å begynne med å legge takstein, da går det lett galt. Oppmålingen må gjøres nøyaktig før du begynner, for her er det ikke mange rette linjer. Det er ikke rom for å ta lett på detaljene i slike prosjekter, derfor er det viktig å bruke erfarne folk med kompetanse på gamle bygg. Men med taktegl–kvalitet i det øvre sjiktet og nøye planlegging, er resultatet her blitt veldig bra, sier Gøran Oseberg.
Han forteller at Buskerud Blikk har hatt flere prosjekter der de har benyttet produkter fra Wienerberger.
– I vår jobb i slike rehabiliteringsprosjekter trenger vi forutsigbarhet. Takstein og tilbehør må bli levert som avtalt, i riktig mengde, til avtalt tid og sted. Med Wienerberger har vi ikke hatt noen problemer med det. Dessuten er det viktig for oss hvordan steinen er å jobbe med under montering, det er små marginer når vi jobber på så skjeve bygninger som her på Blaafarveværket. P451 Victorian er robust, ingen brudd, lett å tilpasse, og den ser dessuten ut som gammel takstein og egner seg derfor veldig godt til gamle bygg. Jeg tror nok også at arkitektene er veldig glade i den, sier Gøran Oseberg.
Gøran Oseberg
Prosjektleder i Buskerud Blikk
Rehabiliteringsprosjektet av takene på Blaafarveværket har gått over flere år, og fortsatt er det noen tak som gjenstår.
– Vi begynte med rehabilitering av de fredede bygningene fra 1700-tallet for fem år siden. Da benyttet vi en spesialprodusert takstein fra Wienerberger, nærmest identisk med de originale, og det ble veldig bra. Da vi så gikk over til resten av bygningsmassen, som blant annet den store glasshytten og de gamle bindingsverksbygningene valgte vi P451 Victorian som gir bygningene det preget vi ønsker. Du ser tydelig at dette har gitt bygningene en ansiktsløfting, og vi er stolte over å kunne vise de renoverte bygningene frem til årets sesong i begynnelsen av mai, sier Tone Sinding Steinsvik, administrativ og kunstnerisk direktør på Blaafarveværket.
Hun forteller at Blaafarveværket fortsatt har flere vernede hus med tak som trenger rehabilitering.
– Vi vil nok fortsette med samme stein også på de bygningene som gjenstår, avslutter museumsdirektøren.
Oppgave: Rehabilitering av tak på vernede bygninger
Oppdragsgiver: Blaafarveværket Museum i Modum
Utførende: Buskerud Blikk AS
Produkt: Takstein P451 – Victorian
Blaafarveværket, eller Det kongelige Modumske Blaafarveværk ble opprettet i 1776 for å hente ut kobolt fra gruvene i Modum.
Blaafarveværket har vært åpent i mer enn 50 år og er en populær attraksjon. Dagens museum viser hvordan kobolten ble brukt for å farve porselen og glass blått.