Munch Brygge tilfører varm teglstein til bybildet i Oslo

Project Munch Brygge -04, brick Linnaeus Betula Munch

 

Munch Brygge er plassert sentralt i Oslo og skaper en visuell forbindelse mellom store og viktige offentlige kulturbygg. Wienerberger har, i samarbeid med arkitekten, levert teglstein som er produsert spesielt til prosjektet. Den røde teglfasaden gir tydelig karakter til bebyggelsen og tilfører et varmt innslag til områdets kjølige naboer.

Boligkvartalet har vunnet Oslo bys arkitekturpris 2020 og arkitektforeningens Arkitekturpris 2019. 

Munch Brygge stod ferdig i 2019 og består av fire bygningsvolumer på en underliggende base, hvor en skrå diagonalgate deler boligfeltet inn i to kvartaler langs kaikanten. Prosjektet har 158 leiligheter, samt butikker og serveringslokaler på bakkeplan. Wienerberger har levert teglstein til fasaden som har en helt egen arkitektonisk karakter. Det er arkitektfirmaet Lund+Slaatto Arkitekter som har tegnet boligkvartalet i hjertet av Oslo sentrum.

 

Boligkvartalet binder sammen det offentlige miljøet i Oslo  

Det urbane boligprosjektet har en sentral beliggenhet i Oslo sentrum. Den diagonale gaten på tvers av boligfeltet er ment for å skape en visuell forbindelse mellom Bjørvika, Sørenga og Ekebergåsen. Espen Pedersen, faglig leder i Lund+Slaatto Arkitekter, beskriver Munch Brygge sin plassering i bybildet:

- Munch Brygge har en unik plassering i Bjørvika med sentrale offentlige rom på alle sider med Stasjonsalmenningen mot øst, Edvard Munch plass og Munchmuseet mot syd, og Akerselalmenningen og selveste operaen mot vest. Som midtpunkt i bysituasjonen ønsket vi at teglfasadene skulle bidra med stoffelighet og fargerik kulør.

 

Spesiallaget tegl til fasaden

Arkitektene ønsket å kle Munch Brygge med en teglstein som ga tydelig karakter til bebyggelsen. Fasaden på Munch Brygge tilfører også et frodig og varmt innslag av tegl til byrommets ellers kjølige palett.

- Vi har levert teglsteinen Betula Munch som er produsert spesielt til prosjektet etter spesifikke ønsker fra arkitektene. Betula Munch er en lys rød ekstrudert tegl med et rikt fargespill i oransje og brunlige fargetoner. Teglsteinen har et format på 88 mm bredde, noe som gir en smalere teglvange og som gir lavere flatvekt av murverket pr. kvadratmeter fasade, forteller Tone Narvestad som er Teknisk sjef i Wienerberger.

Pedersen beskriver fasadematerialet: - Den rødlige teglsteinen understreker byggets tyngde og soliditet. Teglstein er et varig naturmateriale som bare blir finere med tiden. Etter hvert som dagen går, gir solen et spill av lys og skygge i vevingen av den røde teglsteinen.  

 

Project Munch Brygge - 06, brick Linnaeus Betula Munch
© Photographer Mariela Apollonio
Project Munch Brygge -03, brick Linnaeus Betula Munch
Prosjekt Munch Brygge -03, tegl Linnaeus Betula Munch
© Photographer Mariela Apollonio

Relieffdetaljer 

På Munch Brygge har den markante fasadeteglen blitt benyttet helt ned til bakkeplan, hvor den omslutter hjørner, balkonger og tak.

- Teglfasaden består også av noen enkle dekorfelt ned mot bakkeplan ved inngangspartiene. Relieffdetaljene i murverket gir en rikere opplevelse og tilfører det store kvartalet håndverksmessige kvaliteter og intim, vennlig dimensjon, forteller Pedersen.

Narvestad forklarer hvordan relieffet er murt: - Mønsterpartiene er murt med 1 løper og 1 kopp i hvert skift. Formatet på teglen gjør at 3 kopper og 2 fuger går opp i 1 løper. Med 2/3 steins sprang vil kopp i annet hvert skift komme over hverandre og danne et enkelt, men effektfullt mønster. For å forsterke dette er koppene trukken litt inn i forhold til murlivet.

 

Projekt Munch Brygge
© Wienerberger
Prosject Munch Brygge-02, brick Linnaeus Betula Munch
Prosjekt Munch Brygge-02, tegl Linnaeus Betula Munch

Imponerende gjennomarbeidet arkitekturprosjekt

Munch Brygge har vunnet både Oslo bys arkitekturpris 2020 og arkitektforeningens Arkitekturpris 2019. Arkitektene fremheves spesielt for hvordan boligprosjektet har utfordret dagens retningslinjer for urban bebyggelse når det gjelder plassering, volumbearbeiding og fargevalg.

I utnevnelsen av Oslo bys arkitekturpris 2020 skriver Byutviklingsutvalget blant annet: «Byutviklingsutvalget mener Munch Brygge er et imponerende gjennomarbeidet arkitekturprosjekt som på en intelligent og avansert måte tilfører bydelen varme og kvaliteter, både i sin sammenheng blant de kjøligere bygningene i området, og med taktilitet og detaljering på nært hold.» Teglfasaden på Munch Brygge anerkjennes for å gi en tydelig og varm karakter til bybildet i Oslo sentrum.

Oslo arkitektforeningens arkitekturpris 2019 fremhever også Munch Brygge sin teglfasade. De skriver hvordan «det å tørre å bygge et hus med kun tegl som materialmessig hovedelement er beundringsverdig». Det tyder på at teglstein er et ønsket fasademateriale i bybildet. 

 

 

FAKTA om prosjektet

Prosjektets navn: Munch Brygge
Arkitekt: Lund+Slaatto Arkitekter
Teglstein: Prosjektstein Betula Munch
Teglen Linnaeus Robinia var utgangspunktet for Betula Munch
Oppført: 2019

Facade Brick, Linnaeus Robinia

Teglstein:
Linnaeus Robinia



Bestill vår bok om teglstein - 'Én teglstein om gangen'

Et oppslagsverk med inspirasjon, kolleksjon og kunnskap i en og samme bok – for arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S



Teglfasade med varmt fargespill

Er du interessert i en teglfasade med varmt fargespill? 
 

Få inspirasjon her.

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter

Meld deg på her.

Nyheter

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.