Teglstein er kjent for sin holdbarhet og lange levetid, men mange bygninger rives ned før teglsteinen har nådd slutten av sin levetid. Deretter knuses det meste av steinen, og selv om den knuste massen ofte blir ombrukt til blant annet veifyll, har hele teglsteinen faktisk et stort, uutnyttet, sirkulært potensiale.
Dette potensialet er grunnsteinen hos Gamle Mursten som bruker en renseteknologi for å sikre at teglstein fra rivninger ikke bare knuses. I stedet renses og ombrukes teglen som et upcyclet byggemateriale og gir nye norske bygninger et historisk og estetisk uttrykk.
Hos Wienerberger opplever vi økende interesse for nettopp ombrukte og bærekraftige materialer til byggebransjen. For Roar Kjos, Country Manager hos Wienerberger Norge, handler samarbeidet ikke bare om å imøtekomme kundenes økende etterspørsel, men like mye om å bidra til en sirkulær fremtid for byggebransjen:
- Vi er veldig fornøyde med dette samarbeidet, og jeg ser det som et helt naturlig skritt på vår bærekraftreise, der vi ønsker å bidra til CO2-besparelse og grønnere teglsteinsalternativer til det norske byggemarkedet. Dette er sirkulær økonomi i praksis, der vi får det beste av to verdener, sier han og fortsetter:
- Vi har knyttet til oss en sterk samarbeidspartner som har et ambisiøst mål om å håndtere 30 millioner tegl til ombruk årlig. Samarbeidet understreker, sammen med våre initiativer på produktnivå, at vi har en målbevisst strategi om å kunne tilby klimavennlige løsninger til byggebransjen, både når det gjelder nye og ombrukte teglstein.