Gladsaxes nye barnehus er CO2-nøytralt og oppført med gjenbrukte teglstein

Mursten: Gamle Mursten | Børnehuset Egedammen, Gladsaxe

Fotos: DS Stålprofil A/S og fotograf Jakob Lerche

 

I danske Gladsaxe er Børnehuset Egedammen det siste i rekken av Svanemerkede barnehus i kommunen. Barnehusets iøynefallende fasade er dekket med gjenbrukte teglstein fra vår samarbeidspartner Gamle Mursten, som ved hjelp av varsom renseteknologi gir nytt liv til gamle teglstein. Egedammen er tegnet av BBP Arkitekter.

 

I Gladsaxe har man en veldefinert bærekraftstrategi, og oppføringen av kommunens nye barnehus er helt i tråd med den. Sammen med Børnehuset Grønnegården er det de senest oppførte Svanemerkede barnehusene i kommunen.

Gamle teglstein skaper historisk estetikk

Børnehuset Egedammens fasade er hovedsakelig bygd opp av gule, gjenbrukte teglstein fra Gamle Mursten. Tidligere i år gikk vi inn i et verdifullt samarbeid med Gamle Mursten, siden vi har et felles ønske om å bidra til en mer sirkulær byggebransje.

Teglstein er kjent for sin holdbarhet og lange levetid, men mange bygninger rives ned lenge før teglsteinenes levetid er forbi. Deretter knuses mesteparten av steinene, og selv om de knuste teglsteinene ofte gjenbrukes til blant annet oppfylling av veier, har den hele teglsteinen faktisk et stort uutnyttet, sirkulært potensial. 

Det potensialet er grunnsteinen for Gamle Mursten, som bruker en varsom renseteknologi som sikrer at teglstein fra nedrivning ikke blir knust, men i stedet renses og gjenbrukes som et fornyet byggemateriale som gir nye, danske bygg et historisk og estetisk uttrykk. 

Arkitekt og partner hos BBP Arkitekter, Ebbe Wæhrens, forteller om valget å gjenbruke teglsteinen:

– Børnehuset Egedammen ligger i et teglsteinsområde, så det er naturlig å bruke teglstein i fasaden for at huset skal passe inn i omgivelsene. Her har vi valgt gjenbrukte teglstein som bidrar til byggets bærekraftsvisjon.

Børnehuset Egedammen er bygget tett inntil den tidligere bondegården Egegården, som i dag er fritidshjem. Det nye barnehusets arkitektur er derfor tenkt i sammenheng med den gamle bondegården.

Det nye barnehuset er oppført med Cross Laminated Timber som fanger CO2 fra atmosfæren. Det innebærer at barnehusets trekonstruksjonssystem i seg selv fungerer som et stort CO2-lager.

   

   

"Børnehuset Egedammen ligger i et teglsteinsområde, så det er naturlig å bruke teglstein i fasaden for at huset skal passe inn i omgivelsene. Her har vi valgt gjenbrukte teglstein som bidrar til byggets bærekraftsvisjon."

Ebbe Wæhrens
Arkitekt og partner hos BBP Arkitekter

   

Teglsteinsornament med formål og funksjon

Det er brukt hydraulisk kalkmørtel mellom teglsteinene. Den herder ved vann og kan skilles fra teglsteinene igjen. Dermed kan steinene gjenbrukes enda en gang i fremtiden. I tillegg bidrar teglsteinene med historie og estetisk patina.

Bruken av hydraulisk kalkmørtel ga også spennende arkitektoniske utfordringer:

– Når du har bestemt deg for å bruke hydraulisk kalkmørtel, kan du ikke lage store, armerte murbjelker. Det trenger du sement til. For å oppnå samme stabilitet som armerte murbjelker, har vi vært nødt til å lage murte buer som er i stand til å bære betydelige loddrette belastninger, forklarer Ebbe Wæhrens, og fortsetter:

– Vi har brukt nye, røde teglstein til buene, siden de gjenbrukte teglsteinene ikke har den korrekte trykkstyrken. På den måten fremhever vi forskjellen mellom nytt og gammelt, siden den røde teglsteinen iscenesetter gjenbruksmurverkets rustikke utseende. Vi kaller det for et funksjonelt ornament.

Byggets mange karakteristiske buer tjener dermed et arkitektonisk formål, samtidig som det er skapt ut fra et prinsipp om sunn fornuft:

– Buene er plassert rundt byggets mange lavtsittende vinduer. Her skapes det en liten nisje som barna kan sitte i. På den måten skaper vi et teglsteinsornament med funksjon og konstruktiv berettigelse.

Det Svanemerkede barnehuset er på ca. 1200 m2 og huser 7 barnegrupper.

   

Fakta om Børnehuset Egedammen i Gladsaxe:

Prosjektets navn: Børnehuset Egedammen
Arkitekt: BBP Arkitekter
Entreprenør: Jakon
Produkt: Ombrukte teglstein fra Gamle Mursten
Ferdigstilt: juni 2022


 


 

BREEAM-brosjyre

Vil du vite mer om hvordan teglstein og bekledningstegl fra oss bidrar positivt til bygg som ønsker å oppnå BREEAM-sertifisering?
 

Bærekraft

Trenger du klimavennlige teglmaterialer? Vi har stort fokus på å redusere CO2-avtrykket i produksjonen vår.

 

   

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.