I Wienerberger har vi utviklet en ny, CO2-sparende serie teglstein – med åpenbare bærekraftige fordeler. Vi kaller serien LESS, fordi teglsteinen består av mindre råmateriale og brennes på sertifisert biogass med betydelig CO2-reduksjon.
LESS-teglsteinen vår finnes nå i en ny og optimert utgave, der vi har klart å redusere materialforbruket med 15 %.
Ved å perforere den bløtstrøkne teglsteinen og brenne den med sertifisert biogass, reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en. For den totale besparelsen for hele produktets livssyklus, bruk våre produktspesifikke EPD’er for LESS.
Byggebransjen har i stadig større grad økt fokuset på bærekraftige byggematerialer med lavt CO2-avtrykk, og flere og flere bygg oppføres etter bærekraft-standarder som for eksempel BREEAM og LEED. Det stiller krav til dokumentasjonen av våre produkter og den miljøpåvirkningen de har.
Derfor leverer vi selvfølgelig også tredjepartsvaliderte EPD-er på alle våre LESS-produkter.
ECOproduct er ett tillegg til en EPD da metoden i sin enkelthet med karakterer og fargesymboler viser de faktiske miljøegenskapene på produktene.
ECOproduct metoden benyttes i dag sammen med EPDen som dokumentasjon på miljøkrav til byggevarene, enten det er generelle krav eller krav i forbindelse med ett BREEAM NOR prosjekt.
Behov for dokumentasjon til ditt BREEAM-NOR-bygg?
Se hvordan våre produkter bidrar til ordningen og bestill vår dokumentasjonspakke for BREEAM-NOR her.
LESS-sortimentet
De bløtstrøkne LESS-teglsteinene leveres i over 40 lekre farger, og med uttrykk som varierer fra det svært livlige og kontrastfylte til det rolige og stramme. LESS-teglstein matcher både moderne nybygg og renoveringsprosjekter.
Vi opplever en økende etterspørsel fra kundene våre etter CO2-besparende teglstein, og flere har allerede valgt teglsteinen LESS teglstein til sine prosjekter.
Nedenfor kan du se et utvalg av prosjekter som bygges med LESS og høre mer om deres tilnærming til bærekraft samt vurderinger angående materialvalg.
– et viktig skritt mot en CO2-nøytral produksjon
Hos Wienerberger arbeider vi for å oppnå en CO2-nøytral produksjon i 2050, og allerede i dag er produktutviklingen vår godt i gang med å levere en plan frem mot målet. LESS-teglsteinen er et viktig skritt på denne reisen.
LESS-teglsteinen vår produseres utelukkende med sertifisert biogass og grønn vindmølleenergi. Det bidrar selvfølgelig til å gjøre LESS enda mer miljøvennlig.
At vi samtidig har redusert materialforbruket med 15 % betyr at vi reduserer CO2-utslippet i produksjonen (fase A3 i EPD'en) med 70-90 prosent, sammenlignet med en tradisjonell teglstein produsert med naturgass.
Selv om det kanskje høres enkelt ut å lage hull i en teglstein, er det faktisk en stor teknisk utfordring å gjøre det korrekt.
Les mer om utviklingen av LESS.
Fakta om LESS
CO2-utslippene fra produksjonen av LESS reduseres med 70-90 % gjennom overgangen til sertifisert biogass, samt 15 % mindre råstoff. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en. For den totale besparelsen for hele produktets livssyklus, bruk våre produktspesifikke EPD’er for LESS.
Takket være sine hull i liggeflaten, går det med 15 % mindre råstoff til fremstillingen av LESS sammenlignet med vanlige teglstein. Generelt veier LESS 15 % mindre enn tradisjonelle bløtstrøkne teglstein.
På grunn av hullene brukes det maks. 5 % mer mørtel. Det påvirker CO2-regnskapet for murverket negativt. Hvor mye avhenger av den spesifikke påvirkningen til den valgte mørtel.
LESS veier 15 % mindre enn en tradisjonell dansk bløtstrøken teglstein og er derfor lettere å håndtere på byggeplassen, og bedre for arbeidsmiljøet.
Også transporten av LESS-teglstein gir mindre miljøbelastning, det kan leveres langt flere LESS-tegl på samme lass sammenlignet med tradisjonell teglstein.
Miljøpåvirkningen fra LESS er dokumentert via tredjepartsverifiserte EPD-er, som du kan finne her:
Les mer om vår nye satsing på bærekraft og LESS.
Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om grønne produkter, bærekraftige prosjekter, dokumentasjon, gjenbruk, biomangfold og mye mer.